top of page
Poza scriitoruluiAlin Cîrdei

Tratează bășicile în 9 pași simpli

Actualizată în: 14 mar. 2022

Bășicile sunt o problemă des întâlnită în rândul alergătorilor profesioniști sau amatori, mai ales în competițiile de ultramaraton. Aproximativ 50% dintre alergători se confruntă cu această problemă la un moment dat într-o cursă sau chiar la un antrenament mai lung și este și unul dintre principalele motive de abandon în cursele lungi.



Formarea bășicilor poate fi cauzată de încălțămintea neadecvată, șosetele neadecvate, umiditate sau transpirație excesivă. Atunci când ne alegem pantofii pentru o alergare este important să ne alegem mărimea potrivită astfel încât piciorul să stea fix și să nu se miște în pantof. Materialul șosetelor pe care le purtăm ar trebui să împiedice frecarea dintre piele și șosetă dar și frecarea dintre șosetă și pantof. Este importantă, de asemenea, și respirabilitatea pantofilor pentru a avea picioarele cât mai aerisite.


Totuși, oricât ne-am pregăti, în competițiile de alergare montană condițiile nu sunt niciodată la fel iar căldura, ploaia, noroiul sau praful ne pot crea dificultăți. Atunci când simți că se formează o bășică e important să îi acorzi atenție în cel mai scurt timp. Poate te gândești că o sa pierzi timp și că rezultatul o să fie afectat, dar , cu cât ai mai mult timp de alergat cu atât problema poate deveni mai gravă.

Mai bine stai câteva minute și îți “repari” picoarele decât să riști să nu mai termini cursa!

Bășicile pot fi de diferite dimensiuni și forme, mai dureroase sau mai puțin dureroase, dar un tratament simplu făcut la timp îți poate salva ziua!


Bășicile pot fi tratate în 9 pași simpli:


1.Curăță suprafața bășicii și pielea din jur. Dacă ai un tampon cu alcool sau dezinfectant, folosește-l. Dacă nu, poți trece la pasul.Cu cât bășica este mai dezvoltată cu atât ești mai predispus la infecție, de aceea este important să acționezi cât timp aceasta este încă mică și tratabilă.


2.Înțeapă bășica cu un ac , o foarfecă ascuțită sau un bisturiu. Înțeapă bășica suficient încât să permită scurgerea lichidului și uscarea. Dacă exagerezi este posibil ca pielea să se deterioreze inutil și să creezi disconfort

.

3.Elimină tot lichidul.


4.Curăță și usucă suprafața bășicii dar și pielea din jurul acesteia. Asigură-te că suprafața este curată și uscată, fără resturi sau praf. Poți să adaugi puțin gel lubrifiant astfel încât suprafața bășicii să nu se lipească de plasturele pe care îl vei aplica.


5.Măsoară suprafața pe care vei aplica plasturele și taie o bucată de plasture sau pansament pentru a acoperii bășica.


6.Plasturele trebuie să fie destul de mare încât să acopere suprafața din jurul bășicii. Dacă bășica este pe un deget asta înseamnă că va trebui să bandajezi tot degetul. Dacă trebuie să bandajezi un deget atunci va fi bine să le prinzi și pe cele de lângă astfel încât bandajul să nu creeze frecare. Este de preferat să folosești un plasture autoadeziv pentru o fixare cât mai bună, de lungă durată, pe zona afectată.


7.Plasează plasturele pe zona afectată cu atenție astfel încât să acopere toată bășica și zona din jurul ei. Ai grijă să nu se formeze cute, altfel va trebui să începi din nou.


8.Apasă ușor plasturele și asigură-te că este lipit bine de piele.


9.Ia-ți șosetele, încalță-te și aleargă!


Nu știi niciodată când te poți confrunta cu bășicile iar apariția acestora îți poate creea probleme. Deoarece nu în toate punctele de pe traseu vei găsi ceea ce ai tu nevoie este bine să ai mereu în trusa de prim ajutor șervețele dezinfectante, pansamente, plasturi autoadezive sau comprese.



Surse:

Training Essentials for Ultrarunning(Jason Koop & Jim Rutberg), Fixing Your Feet: Injury Prevention and Treatments for Athletes(John Vonhof)

12.729 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Alătură-te comunității!
Fii primul care are acces la cele mai noi informații!
Află cum să devii un alergător mai bun, mai complet și mai sănătos din surse sigure.

IMG_7767.jpg
bottom of page