top of page
Poza scriitoruluiAlin Cîrdei

RED-S: Deficiența relativă de energie în sport.

Aportul inadecvat de calorii poate duce la o deficiență relativă de energie în sport și poate afecta atât femeile, cât și bărbații, alergătorii de elită dar și alergătorii amatori.

RED-S se referă la afectarea funcționării fiziologice cauzată de deficiența relativă de energie și

include, dar nu se limitează la, deficiențe ale următoarelor:

  • rata metabolică

  • funcția menstruală

  • sănătatea oaselor

  • imunitate

  • sinteza proteinelor

  • sănătatea cardiovasculară

În trecut, acest "sindrom" a fost numit Female Athlete Triad. Aceasta afecțiune a fost descoperită în anul 1997, iar în anul 2014 a fost redenumită ca RED-S și implică mai multe sisteme, mai multe semne și simptome. Marea schimbare este că odată cu schimbarea de la FAT la RED-S e că au fost incluși în ecuație și bărbații.


Cei mai expuși atleți sunt de obicei atleții de anduranță, cei care participă în competiții pe categorii de greutate sau cei care pun un accent foarte mare pe partea estetică.

Diagnosticul este o provocare în majoritatea cazurilor și ar trebui tratat ca o afecțiune medicală, prin urmare, toate investigațiile ar trebui făcute de un medic specializat.



Principalul lucru care duce la RED-S este dezechilibrul între consumul de energie și necesarul de energie pentru ca organismul să funcționeze la un nivel optim. De obicei, ori sportivul consumă prea puține calorii, ori se antrenează atât de mult încât alimentația zilnică nu poate înlocui energia pierdută în antrenamente.

Un lucru extrem de important pentru a evita riscul de a ajunge într-o stare de supraantrenament sau deficiență relativă de energie este periodizarea nutriției în funcție de programul antrenamentelor. În perioadele cu un volum foarte mare de antrenament sau cu intensitate mai mare corpul consumă mai multă energie. De asemena, în perioadele de tranziție, tapering, sau la antrenamentele foarte ușoare și scurte corpul are nevoie de mai puțină energie. Este important să știi măcar câteva lucruri de bază despre sistemele de energie și metabolism și să încerci să adaptezi nutriția la programul de antrenament.


Un alt lucru foarte important este că afecțiunile psihologice pot proveni din RED-S dar pot fi și o cauză a acestuia.

RED-S afectează aproape fiecare sistem biologic. Atunci când nu te alimentezi suficient tot organismul are de suferit, de la imunitate, la sănătatea oaselor, până la sistemul endocrin și la funcția menstruală(la femei).


Provocările sistemelor biologice:



Pentru că acest deficit afectează atât de multe sisteme organismul va avea de suferit nu doar din punct de vedere al performanței dar și din punct de vedere al sănătății generale. De aceea, ar trebui să lucrezi la asta înainte să se dezvolte prea mult.


Cele mai des întâlnite și mai vizibile semne și simptome fizice ale RED-S au un impact negativ asupra antrenamentelor și performanței.

Printre ele se numără:

  • Reducerea adaptării la efort

  • Iritabilitate

  • Depresie

  • Risc mai mare de accidentare



Dacă în progresul tău întâlnești unul sau mai multe dintre aceste semne ar trebui să îți pui niște semne de întrebare.


De-a lungul timpului, din experiența mea ca antrenor, am întâlnit persoane care s-au confruntat cu asta, în mare parte în rândul femeilor, dar asta nu înseamnă că la bărbați sunt șanse mai mici.

Principalele semne și simptome identificate de mine pe care alergătorii amatori le prezintă sunt următoarele:

  • Lipsă de motivație

  • Lipsă de energie- "fiecare antrenament se simte la fel de greu, chiar daca sunt total diferite."

  • Incapacitatea de a se concentra și de a își putea stabili un obiectiv

  • Fluctuații de greutate în perioade relativ scurte de timp

  • Somn de scurtă durată și recuperare îngreunată

  • Accidentări în mod repetat într-o perioadă scurtă de timp


Cum poți să eviți deficitul relativ de energie?


Când crești volumul de antrenament sau intensitatea antrenamentelor trebuie să te asiguri că o să crești și numărul de calorii consumate. Decât să te antrenezi cu mentalitatea că dacă ești mai slab e mai bine ar trebui să conștientizezi că dacă vrei să devii mai puternic ai nevoie de mai mult combustibil. Încercând să te antrenezi mereu într-o stare continuă cu deficit de energie vei ajunge inevitabil la dezamăgire, pierderea motivației, și chiar la probleme psihologice sau daune neurologice. Sunt foarte mulți alergători, care din încercarea de a slăbi sau pentru a-și "adapta" corpul să consume mai multe grăsimi în efort, renunță la mese sau încep să practice tot felul de diete, cum ar fi intermittent fasting. Persoanele din această categorie sunt de obicei cele mai predispuse la suprantrenament, lipsă relativă de energie și accidentări. Aceste lucruri sunt toate evitabile, și menținânt o dietă diversă, nutritivă, și fără restricții, plus un set de analize măcar o dată la 6 luni, vei rămâne în zona verde, cu un corp și o minte sănătoasă.


Cum îți dai seama dacă e doar supraantrenament sau dacă suferi de RED-S?


Având în vedere că simptomele RED-S sunt destul de asemănătoare cu simptomele supraantrenamentului, cel mai ușor poți să îți dai seama despre ce este vorba reducând volumul antrenamentelor. Printr-o reducere de 50-60% a volumului de antrenament pentru o perioadă de 10 zile ar trebui să te simți mai bine dacă este vorba despre supraantrenament. Dar dacă este vorba despre RED-S, atunci simptomele vor reveni foarte rapid după ce vei reîncepe să crești volumul.

Pentru un diagnostic adevărat, va trebui să faci un test de sânge și o radiografie. Se iau probe de sânge pentru a măsura hormonii- cum ar fi cortizolul, plus hormonii tiroidieni și sexuali- de asemenea se evaluează compoziția corpului și sănătatea oaselor.

Planul de tratament va depinde de faptul dacă rădăcina este una psihologică (o tulburare de alimentație) sau comportamentală(alimentație deficitară fără să îți dea seama). Poate fi extrem de greu să identifici o tulburare alimentară atunci când ești chiar tu în mijlocul ei, de aceea cel mai bine e să nu îți pui un diagnostic singur și să apelezi întotdeauna la un medic pentru o analiză profesională.





Surse:

Training Essentials for Ultrarunning 2nd Edition- Jason Koop, Jim Rutberg & Corrine Malcolm
559 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Alătură-te comunității!
Fii primul care are acces la cele mai noi informații!
Află cum să devii un alergător mai bun, mai complet și mai sănătos din surse sigure.

IMG_7767.jpg
bottom of page