Accidentările sunt frustrante, uneori recuperarea durează mai mult decât te-ai aștepta și se întâmplă des să îți pierzi și motivația în perioadele în care nu poți alerga. Fie că este o accidentare cauzată de suprasolicitare, de un accident sau pur și simplu te îmbolnăvești ar trebui să îi acorzi atenție de la primele simptome și să respecți anumiți pași pentru a te recupera complet cât mai repede.
Atunci când se accidentează sau se îmbolnăvesc de obicei sportivii se concentrează pe recuperarea fizică dar uită să acorde atenție și părții psihologice. Teoretic pare totul foarte simplu: repaos, tratament, o strategie de reabilitare și recuperare și totul revine la normal. Dar practic pot apărea multe impedimente, de la diagnosticare corectă, la aplicarea unui tratament corect sau la implementarea unei strategii de recuperare. De-a lungul timpului m-am confruntat și eu cu diverse probleme și știu cât de complicat poate fi să tratezi o afecțiune. De asta cred că primul lucru la care trebuie să lucrezi este răbdarea. Pe lângă frustrare, o accidentare sau o boală vine la pachet cu multe alte lucruri care ne pot afecta psihologic. Printre cele mai frecvente sunt lipsa de încredere, neliniștea, irascibilitatea, negarea sau chiar depresia.
Dacă ai neșansa să te confrunți cu o accidentare sau cu o altă afecțiune care te forțează să renunți o perioadă la alergare încearcă să urmezi următorii pași:
1. Contactează un expert.
Cea mai mare greșeală pe care poți să o faci e să cauți un diagnostic pe Google sau pe grupurile de alergători de pe Facebook. Probabilitatea să aflii cu adevărat care este afecțiunea de care suferi este foarte mică, caută mereu un medic specializat. Sau caută alergători care au lucrat cu un medic specializat și îl recomandă. Un diagnostic corect pus la timp poate grăbi cu mult procesul de recuperare și te poți întoarce la alergare mult mai repede. Un diagnostic pus de Google sau de un prieten îți poate agrava starea, îți poate prelungi perioada de recuperare și te poate face să ajungi chiar la accidentări mai grave.
2. Învață despre afecțiunea ta.
Cu cât știi mai multe despre cauza, tratamentul și prevenirea accidentării/afecțiunii pe care o ai, cu atât frica și anxietatea experimentată va fi mai mică. Și, de asemenea, vei știi la ce să te aștepți de la început.
Odată ce ai un diagnostic pune-i medicului sau terapeutului cât mai multe întrebări pentru a afla ce poți face pentru a te recupera cât mai repede și complet.
-Care este diagnosticul meu?
-Ce tip de leziune am?
-Care este afecțiunea de care sufăr și cum se poate manifesta?
-Care sunt opțiunile mele de tratament?
-Care este scopul tratamentelor pe care le primesc?
-Cât va dura recuperarea?
-La ce ar trebui să mă aștept în timpul tratamentului/reabilitării?
-Pot să depun efort în timpul tratamentului/reabilitării?
-Pot practica alte sporturi în acest timp?
-Dacă nu, ce tip de efort pot face în siguranță?
-Care sunt semnele că afecțiunea se înrăutățește?
-Care sunt semnele că starea mea se îmbunătățește?
-La ce ar mai trebui să am grijă în timpul recuperării?
Dacă nu ai un diagnostic foarte clar de la primele investigații cere și o a doua părere de la un specialist. Uneori simptomele experimentate pot semăna foarte mult cu o altă afecțiune și poate fi nevoie de investigații suplimentare.
3. Rămâi concentrat pe ceea ce poți face în loc de ceea ce nu poți face.
În primul rând, acceptă că ești accidentat. Nu te gândi la ceea ce ai fi putut face sau cât ai pierdut, gândește-te la ceea ce poți face. Încearcă să te concentrezi pe recuperare și pe respectarea tuturor pașilor pe care trebuie să îi urmezi.
Nu poți alerga, dar poți face multe alte lucruri benefice pentru progresul tău ca alergător. Dacă ai acceptul medicului să faci bicicletă, înot sau anumite exerciții de forță care te pot menține în formă ar trebui să te bucuri că poți să le faci.
În cazul în care suferi de o afecțiune care implică eliminarea oricărui tip de efort atunci e mai greu. Dar asta nu însemnă că nu poți gestiona perioada de pauză într-un mod pozitiv. Poți citi articole sau poți asculta podcasturi despre alergare. Poți petrece mai mult timp de calitate cu familia sau cu prietenii, poți acorda mai mult timp anumitor hobby-uri pentru care nu aveai timp atunci când alergai. Poți lucra mai mult la partea de nutriție și îți poți crea obiceiuri bune pe care să le implementezi apoi în rutina ta de alergător. Sau pur și simplu încearcă să rămâi pozitiv concentrându-te pe alte lucruri care te fac fericit.
4. Nu te izola.
Un răspuns obișnuit după o accidentare este izolarea de prieteni, familie și de alți alergători. M-am confruntat și eu cu asta, și nu doar o dată. Poate că la început este greu, dar este important să menții contactul cu ceilalți pe măsură ce te recuperezi. Ai nevoie de cineva care să te asculte atunci când simți nevoia să te eliberezi, când ai nevoie de un strop de motivație sau de o încurajare. Povestește despre afecțiunea ta și cauzele care au provocat-o și altor alergători, așa poți ajuta alți oameni să se ferească de anumite greșeli pe care poate le-ai făcut la un moment dat.
Înconjoară-te de oameni pozitivi și care te pot stimula atunci când te simți descurajat. Uneori doar faptul că nu ești singurul care știe de afecțiunea ta poate fi o eliberare.
5. Mănâncă sănătos.
Ceea ce mănânci afectează felul în care te simți dar și felul în care arăți. Chiar dacă ești un alergător disciplinat și ai o alimentație bună atunci când te confrunți cu anumite afecțiuni poți scăpa de sub control acest aspect. Stresul și anxietatea acumulată, lipsa de motivație sau pur și simplu lipsa unui obiectiv clar te pot face să deraiezi de la stilul tău alimentar. De asta e bine să te concentrezi mult și pe alimentație. Consumul de alimente integrale bogate în nutrienți va ajuta în procesul de recuperare deoarece vei consuma multe alimente cu efect antiinflamator și antioxidant. Astfel îți menții și greutatea în control dar în același timp îi dai corpului toți nutrienții de care are nevoie. Evită cât mai mult alimentele procesate, grăsimile hidrogenate, tot ce conține zahăr adăugat sau grăsimi în exces. Concentrează-te pe legume, leguminoase, cereale integrale, fructe, carne și lactate de calitate. Încearcă să ții cont de energia pe care nu o mai consumi alergând și adaptează alimentația zilnică astfel încât să nu exagerezi cu numărul de calorii consumate.
6. Setează-ți obiective potrivite.
Dacă ești accidentat asta nu înseamnă că nu mai poți să planifici anumite lucruri sau să setezi obiective. Încearcă să nu privești o accidentare ca pe o criză, ci mai degrabă ca pe o provocare nouă care te va face mai puternic, mai atent și mai disciplinat.
Principalul tău obiectiv ar trebui să fie recuperarea completă și nu performanța. Dacă acorzi atenție tuturor detaliilor în procesul de recuperare vei avea cu siguranță multe obiective secundare de bifat. Monitorizându-ți obiectivele vei putea observa ușor fiecare îmbunătățire și asta ar trebui să te motiveze și să te țină concentrat să respecți totul până la final.
Majoritatea alergătorilor au tendința să nu respecte întocmai recomandările medicului/terapeutului și încearcă să grăbească revenirea la activitate. Te sfătuiesc să nu faci asta, chiar dacă simți îmbunătățiri semnificative, nu reîncepe activitățile până nu ești 100% recuperat.
7. Și, ca o încurajare de final: Te întorci la forma anterioară mult mai repede decât a fost nevoie pentru a ajunge acolo.
Să ajungi la un anumit nivel de fitness este greu. Este nevoie de ani de muncă consecventă și devotament. Accidentările sau alte afecțiuni sunt cu adevărat frustrante și descurajante din cauză că îți întrerup procesul de pregătire. Dar, este bine să știi că nu e nevoie să depui atât de multă muncă cum ai depus la început ca să ajungi din nou la forma în care erai. De-a lungul timpului ai produs adaptări atât la nivel muscular cât și cardiovascular iar acele adaptări nu dispar peste noapte.
La început va părea totul greu, poți să te simți ca și cum ai alergat pentru prima dată, dar odată ce începi să progresezi îți vei da seama că multe dintre abilitățile la care ai muncit atât de mult nu s-au pierdut. Vei începe încet să îți recapeți viteza și anduranța pe care o aveai, să îți controlezi tot mai bine efortul și ritmul cardiac și să faci antrenamentele pe care le făceai și înainte de accidentare. O să ajungi chiar să îți bați timpii dinainte și să ai rezultate mai bune.
Orice s-ar întâmpla, rămâi pozitiv! 🙂
Comentários