top of page
Poza scriitoruluiAlin Cîrdei

Care sunt avantajele și dezavantajele unui pistol de masaj?

Actualizată în: 21 ian. 2022

Alergătorii sunt mereu în căutarea celui mai bun și mai eficient mod de recuperare după antrenamentele grele sau după curse. Și este ceva normal! Abilitatea de a se recupera rapid înseamnă că sportivii pot continua să se antreneze din greu, ceea ce, teoretic, înseamnă progresul către a deveni un alergător mai rapid și mai puternic. Firește, atunci când o nouă tehnică de recuperare sau un produs apare în comunitatea alergătorilor, tinde să devină virală. Șosetele de compresie, sarea Epsom, aparatele de electrostimulare, și mai nou pistoalele de masaj. Sunt acestea eficiente? Oare își merită banii? Hai să aflăm mai multe despre aceste gadgeturi.



CE ESTE UN PISTOL DE MASAJ?


Un pistol de masaj este un instrument portabil care masează mușchii oferind explozii rapide de presiune în impulsuri concentrate, de scurtă durată. Gândește-te la un mini-ciocan, dar pentru mușchii tăi.


Ideea este că impactul și mișcarea, cunoscute sub numele de terapie cu vibrații, vor ajuta la relaxarea mușchilor tensionați și dureroși, similar cu cel al unui masaj, precum și la stimularea fluxului sanguin pentru a ajuta la grăbirea recuperării.

Pistoalele de masaj sunt de obicei acționate de baterii și au diferite setări de viteză pentru a schimba intensitatea masajului. Cele mai multe dintre acestea vin cu capete interschimbabile pentru diferite grupe musculare și părți ale corpului.



CARE SUNT BENEFICIILE PE CARE LE POATE OFERI UN PISTOL DE MASAJ?


SCĂDEREA FEBREI MUSCULARE


Toți alergătorii se confruntă la un moment dat cu febra musculară după antrenamentele foarte solicitante sau după o cursă. Febra musculară este cauzată de rupturi microscopice care apar în mod natural în fibrele musculare în timpul exercițiilor fizice. Febra musculară nu este doar inconfortabilă, dar poate împiedica antrenamentele viitoare, simțind disconfort în timpul antrenamentului sau schimbându-ți modul de mișcare din cauza durerii.


Dacă alergați cu febră musculară severă puteții ajunge chiar la accidentări, deci e bine să reveniți la antrenamente progresiv.


Potrivit unui studiu din Journal of Clinical & Diagnostic Research, terapia cu vibrații este eficientă în prevenirea febrei musculare atunci când este utilizată înainte de exercițiu. În esență, terapia cu vibrații ajută la prevenirea supraîncărcării mecanice a fibrelor musculare, rezultând mai puține rupturi microscopice la nivelul mușchilor.



CREȘTEREA PERFORMANȚEI


Același studiu menționat mai sus demonstrează că utilizarea terapiei cu percuție și / sau vibrații înainte de exercițiu poate ajuta la:


  • reducerea rigidității țesutului muscular, prin urmare, creșterea gamei de mișcare.

  • scăderea acumulării de acid lactic în sânge, prin urmare, scăderea timpului până la oboseală.

  • poate oferi o scădere timpurie a durerii (sursă).

Toți acești factori pot contribui direct la creșterea performanței.



CREȘTEREA CIRCULAȚIEI SÂNGELUI= RECUPERARE MAI RAPIDĂ


Atunci când sunt utilizate după exercițiu, pistoalele de masaj cu percuție pot ajuta la creșterea temporară a fluxului de sânge către mușchi. Creșterea fluxului sanguin ajută la accelerarea procesului de recuperare, ajutând la eliminarea "deșeurilor" din țesutul deteriorat. Mai mult, sângele furnizează substanțe nutritive și oxigen țesutului muscular, care ajută la stimularea recuperării și regenerării țesutului.



REDUCEREA DURERII


Să presupunem că ați depus un efort foarte mare și, în ciuda celor mai bune măsuri preventive, aveți în continuare mușchii foarte inflamați. La ce apelează sportivii pentru reducerea durerilor musculare? Masaj. Pur și simplu, pistoalele de masaj cu percuție se simt bine pe mușchii dureroși. E o senzație plăcută.


La un nivel mai științific, terapia cu vibrații poate ajuta la reducerea percepției durerii prin același mecanism al teoriei porții privind controlului durerii. Dar ce înseamnă asta?


Conform acestei teorii, neuronii senzoriali care poartă senzația de durere și neuronii senzoriali care poartă senzația vibratorie transmit ambele semnale către aceiași neuroni aferenți, care la rândul lor trimit informații către creier. Neuronii activați de senzația vibratorie inhibă nervii durerii aferente, blocând sau inhibând astfel mesajul trimis de neuronii care au simțit durerea. Cu alte cuvinte: vibrația de la pistolul de masaj cu percuție poate închide porțile nervoase la intrarea dureroasă, împiedicând senzația de durere să ajungă la sistemul nervos central.


APLICĂ MAI MULTĂ PRESIUNE DECÂT AUTO-MASAJUL


Nu știu cum vă descurcați voi, dar utilizarea instrumentelor de auto-masaj, cum ar fi foam roller-ul, nu este chiar așa ușoară. De ce? Pentru că fie nu poți aplica fizic presiunea necesară, fie aplici prea multă presiune (și doare destul de tare). În cazul acesta, pistoalele mecanice de percuție/masaj cu vibrații, te pot ajuta mai mult decât alte instrumente de masaj. Și poți schimba foarte ușor și nivelul intensității.



CARE SUNT DEZAVANTAJELE UNUI PISTOL DE MASAJ?


Fiecare instrument de recuperare are și dezavantaje, iar pistoalele de masaj cu percuție nu fac excepție. De ce trebuie să ții cont dacă folosești un astfel de instrument de recuperare?


EROARE DE UTILIZARE


Știi ce faci? Ești instruit în știința și executarea masajului specific sportului? Șansele sunt mari ca răspunsul să fie nu (este în regulă, cei mai mulți dintre noi nu sunt). Și, prin urmare, există întotdeauna o șansă să folosești pistolul de masaj incorect. Sau, ai putea masa o zonă în care simți durere, și nu vizează de fapt zona care are nevoie de ajutor în recuperare.


Dacă întrebi un terapeut specializat în recuperare sportivă ce părere are despre pistoalele de masaj probabil o să îți spună următoarele cuvinte: "Dacă știi ce și cum să faci, atunci este un instrument bun. Dar poate provoca, de asemenea, probleme suplimentare dacă este utilizat în mod greșit. “


Este important să citiți instrucțiunile de siguranță care vin cu pistolul de masaj. Și când aveți dubii dacă vizați zona corectă pentru a vă ajuta cu orice durere pe care o întâmpinați, consultați un medic sau un terapeut.



ACCENTUAREA LEZIUNILOR SAU A AFECȚIUNILOR CRONICE.


Pistoalele de masaj folosite pentru leziuni precum întinderi, entorse, leziuni ale oaselor sau chiar inflamații vă pot agrava starea. Acestea pot deteriora în continuare țesutul rănit sau chiar pot crește rata de inflamare. Acest lucru doar va întârzia timpul de vindecare și poate provoca și mai multă durere.


Mai mult, ar trebui să aveți precauție extremă atunci când utilizați un pistol de masaj dacă aveți o afecțiune cronică, cum ar fi:


  • Hipertensiune arterială

  • Artrită reumatoidă, osteoartrită, gută sau fibromialgie

  • Varice

  • Afecțiuni autoimune (lupus, sclerodermie, scleroză multiplă, etc.)

  • Alte afecțiuni care vă afectează vasele de sânge (ateroscleroză, boală arterială periferică, tromboză venoasă profundă sau arterioscleroză)

  • Osteoporoză (degenerare osoasă)

  • Distrofie musculară sau alte tulburări musculare

Ca întotdeauna, adresați-vă unui medic dacă aveți întrebări despre utilizarea pistolului de masaj și orice leziuni, afecțiuni cronice sau alte afecțiuni medicale, cum ar fi sarcina.


PISTOALELE DE MASAJ POT FI VOLUMINOASE / GRELE / ZGOMOTOASE


Deși nu este cazul pentru fiecare pistol de masaj cu percuție, unele dintre ele pot fi voluminoase și / sau grele. Greutatea și mărimea pistolului de masaj poate fii un impediment și la folosire dar și dacă vrei să îl iei cu tine atunci când călătorești. Trebuie să aibă o baterie destul de puternică pentru a livra energia necesară motorului, care poate avea , în general, de la 1800 la 3200rpm. Așa se explică și greutatea acestora.



CE AR MAI TREBUI SĂ IEI ÎN CONSIDERARE DACĂ VREI SĂ ÎȚI CUMPERI UN PISTOL DE MASAJ


Alți factori de luat în considerare se vor reduce cu adevărat la preferințele personale. Luați în considerare ceea ce aveți nevoie (și doriți) de la un pistol de masaj. Acești factori pot include:


  • Durata de viață a bateriei și / sau numărul de baterii interschimbabile

  • Greutate

  • Design (este ușor de ținut? Puteți ajunge la anumite unghiuri, cum ar fi umerii sau spatele?)

  • Nivelul de zgomot

  • Capete de atașare

Poți găsi pistoale de masaj începând de la 100-200RON dar pot ajunge și la peste 5000Ron. Totuși, majoritatea se găsesc între 400 și 1500RON. Nu recomand achiziționarea unui pistol sub 200RON, nu cred că la acei bani poate fii un produs decent.


DECI..AI NEVOIE DE UN PISTOL DE MASAJ PENTRU RECUPERARE?


Merită aceste gadget-uri investiția?


Poate.


Reclamele nesfârșite de pe Facebook și Instagram ar putea să ne convingă că acestea sunt cele mai mari lucruri inventate de la curentul electric. Dar, în cele din urmă, pistoalele de masaj sunt pur și simplu un instrument . Nu vor preveni sau rezolva complet mușchii tensionați și nu vor garanta niciodată un timp de recuperare scăzut.


Deși există o mulțime de cercetări care indică eficacitatea terapiei cu percuție și vibrații pentru durerea musculară și timpul de recuperare, există și cercetări care spun altfel.


Dacă sunteți interesați să cumpărați un pistol de masaj, încercați mai întâi să utilizați unul de la un prieten sau o cunoștință. Vedeți dacă vă bucurați de masaj și dacă observați orice beneficii. Apoi, citiți recenzii.

Și, în ultimul rând, asigurați-vă că vă place de fapt pistolul de masaj. Unele persoane se pot bucura de sentimentul de percuție și vibrație, altele nu.


Există nenumărate mărci de pistoale de masaj disponibile pe piață chiar acum. Un preț mai accesibil nu înseamnă mereu că produsul are o calitate inferioară. Deci faceți puțin research înainte. :)








400 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Opmerkingen


Alătură-te comunității!
Fii primul care are acces la cele mai noi informații!
Află cum să devii un alergător mai bun, mai complet și mai sănătos din surse sigure.

IMG_7767.jpg
bottom of page