A trecut mai bine de un an de când am început să joc acest rol de antrenor. Pandemia de coronavirus ne-a pus multe bețe în roate încă de la început, dar pentru mine a fost o perioadă în care am avut timp să gândesc și să aleg ce vreau să fac cu viața mea.
Am ezitat destul de mult, nu eram foarte sigur că o să funcționeze cum vreau, dar mi-am făcut curaj și am început acest proiect. Îmi place alergarea, îmi plac competițiile și îmi place să vorbesc despre asta. Poate mulți nu știți, dar sunt un introvert convins, numai că am un subiect care mă schimbă complet: alergarea montană. Pot sta ore în șir să vorbesc despre asta și niciodată nu mă plictisesc.
Planul meu a fost să ajut alergătorii să progreseze și să își îndeplinească obiectivele pe care și le propun. Planurile de antrenament se adresează oamenilor care practică alergarea ca hobby dar care vor să treacă la un alt nivel, mai aproape de alergătorii experimentați. Am lucrat și lucrez cu alergători începători, dar și cu alergători mai avansați (mid-pack runners) pe care încerc să îi ajut să ajungă cât mai aproape de front-pack, și de ce nu, pe podium.
La început am lucrat doar cu câteva persoane, majoritatea prieteni sau chiar din familie. Primele luni au fost mai mult o perioadă de probă, în care am învățat destul de multe lucruri. Apoi am încercat să implementez tot ce am învățat și să ajung la un concept final.
Chiar dacă a trecut mai bine de un an, uneori încă mai am provocări, deoarece:
Fiecare plan de antrenament trebuie personalizat după nevoile atletului. Încă de la început am încercat să personalizez antrenamentele cât mai mult și să țin cont de nevoile dar și de posibilitățile fiecărui alergător. Chiar și un antrenament banal, simplu, nu se potrivește mereu oricui.
Fiecare alergător are posibilități diferite, obiective diferite, contexte diferite. Încerc să țin cont de programul de muncă, tipul de muncă, familie, locație, disponibilitatea de a alerga pe munte, vârstă, greutate, etc.
Comunicarea este extrem de importantă. La asta încă am de lucru și eu, și mă străduiesc să ofer toate informațiile necesare la timp. Dar sunt și persoane care nu comunică destul, de la care nu primesc destule informații sau care nu sunt chiar foarte sincere.
Antrenamentele trebuie urmărite și adaptate în etape de timp cât mai scurte. De obicei verific săptămânal cum au mers antrenamentele și dacă au fost respectate în totalitate sau nu.
Trebuie acordat feedback constant pentru ca ambele părți să se îmbunătățească reciproc. E important să știu și eu și persoana pe care o antrenez ce merge bine și ce nu merge bine în colaborarea noastră.
Uneori rezultatele nu vin atât de repede pe cât te aștepți. Progresul depinde de mulți factori și poate să difere mult de la o persoană la alta. De aceea, colaborările pe termen mai lung sunt mai eficiente.
Alimentația este unul dintre lucrurile la care majoritatea persoanelor stau cel mai prost. Chiar dacă unele persoane au o alimentație exemplară în viața de zi cu zi, atunci când e vorba de alergare sau competiții sunt debusolate total.
Majoritatea alergătorilor nu știu ce înseamnă Easy Run. Adevărul e că și mie mi-a luat mult timp să învăț asta, dar vă sfătuiesc să nu faceți aceeași greșeală.
Nu doar persoanele pe care le antrenez învață de la mine, și eu am de învățat de la ele. Unele persoane sunt exemple demne de urmat prin voința și disciplina pe care o au.
O astfel de colaborare nu este potrivită chiar pentru oricine. E un angajament pentru care unii nu sunt chiar pregătiți.
Povestea continuă și sunt 100% dedicat rolului de antrenor. A început sezonul rece și e un start perfect să începi pregătirea pentru anul viitor. Dacă ești interesat și ești pregătit să încerci un plan de antrenament, găsești toate detaliile aici.
Dacă nu dorești să investești într-un plan de antrenament dar totuși vrei să te antrenezi mai calculat uită-te la ghidul pe care tocmai l-am lansat.
Vă doresc un weekend la înălțime!
La propriu. :)
Comments